TEX•COTE®

Genuine TEX•COTE® products include TC100 and Classic. Each system consists of a thin primer and your choice of a thick smooth (Classic) or textured (TC100) finish coat that is both beautiful and extremely durable. During the application process, the primer and finish chemically “fuse” together to form an impenetrable, moisture-proof barrier from the elements. With Genuine TEX•COTE® products, your home is protected against rain, snow, frost… just about anything Mother Nature can throw down. Best of all, it will never chip, flake or peel like paint… eliminating the need for constant repainting!

Start your project with up to $500 off!

Contact us today to schedule a free consultation receive up to $500 off your next project.*

*Some exclusions apply. Please contact us for full offer details.

TEX•COTE® TC100 (Textured)

The TEX•COTE® TC100 (Textured) consists of a thin primer and a textured finish coat that is both visually appealing and extremely durable.

TEX•COTE® Classic (Smooth)

The TEX•COTE® Classic (Smooth) consists of a thin primer and a smooth finish coat that is both visually appealing and extremely durable.

TEX•COTE® COOLWALL® SYSTEMS

The TEX•COTE® COOLWALL® system is one of today’s most reliable and beautiful solutions to protecting a home’s exterior.

TEX•COTE® COOLWALL® Coating Systems represent a revolutionary concept in exterior wall coatings. Specially formulated to reflect the sun’s heat, they can lower exterior wall surface temperatures by as much as 40 degrees when compared to traditional paints in many colors. Lower exterior temperatures mean lower interior temperatures. A study conducted by the U.S. Department of Energy’s Oak Ridge National Laboratory showed that TEX•COTE® COOLWALL® can reduce a home’s cooling costs by as much as 21.9%*!

*Percentage of cooling cost, peak cooling load, and surface temperature reductions will vary based on color chosen, geographical location, climate condition, and substrate type. Percentage of cooling cost savings are based on the DOE study which showed savings ranging from 4.2-21.9%. Percentage of peak cooling load reductions are based on models generated from the Roof Savings Calculator Beta Release v 0.92 Oak Ridge and Lawrence Berkeley National Laboratories when compared to a non-cool roof. In some climates, there may be a heating penalty.

Question 1:
How does the COOLWALL® System compare to those coatings claiming to be “ceramic”?

ANSWER:
The so-called “ceramic” coatings actually are ordinary coatings that have had small ceramic spheres added. The premise sounds good, except that the science does not support the claims that are made. Even though these coatings may be applied heavier than ordinary paint, there simply is not enough thickness to effect insulation of any measure. These ceramic coatings have been debunked by the Department of Energy and the Federal Trade Commission and they do not increase reflectivity.

To see the DOE “CERAMICS” video CLICK HERE.

Question 2:
What is the life of the COOLWALL® SYSTEM?

ANSWER:
“The COOLWALL® System is designed to last a lifetime. Testing in our state-of-the-art xenon weathering chamber showed the COOLWALL® System was still performing beautifully after the equivalent of more than 10 years exposure, with no end in sight!”

Question 3:
What is the recoat procedure?

ANSWER:
1. Recoating should begin with a clean, sound surface.
2. If recoating with the same color, COOLWALL® finish may be applied without a primer.
3. If recoating in a different color, you may require both COOLWALL® primer and finish.

Question 4:
What is the Green Seal- Class “A” Green Seal 11?

ANSWER:
Currently refers to interior paints only. A product such as COOLWALL® SYSTEM meets the Green Seal requirements.

Question 5:
What are three DELTA (Δ) values of fade?

ANSWER:
A color difference of 1 DELTA (Δ) value is the point where a color difference begins to be perceptible to the average person’s eye. A difference of 3 DELTA (Δ) values is a difference noticeable by most people.

Question 6:
What effect does the COOLWALL® SYSTEM have on previously painted projects that are to be rehabilitated with COOLWALL®?

ANSWER:
COOLWALL® should have negligible effect to an existing film as it relates to stress. The existing paint should be clean and sound with proper adhesion to the substrate. COOLWALL®, will be the same regardless of whether it is applied to an existing paint or coating film or a substrate that has never been painted or coated before.

Question 7:
How does COOLWALL® reflect heat without changing color?

ANSWER:
The ability of COOLWALL® to keep wall surfaces cooler is based on its ability to reflect a much greater percentage of the non-visible portion of the spectrum leaving the color relatively unaffected.

COOLWALL® has tremendous performance to reflect these elements. The ability of COOLWALL® to keep wall surfaces cooler is based on its ability to reflect a much greater percentage of the non-visible portion of the spectrum relatively unaffected.

Question 8:
Municipalities restricting color selection by Architects/Owners because of rapid fading are limiting selection of conventional paints to pastel & earth tones only. Does COOLWALL® have limited color choices?

ANSWER:
COOLWALL® will provide the designer the opportunity to select a much wider range of colors in medium and deep tones without the concern of fading.

Question 9:
What is the COOLWALL® Strategy for LEED Project Submissions?

ANSWER:
Texcote recently had a lengthy discussion with Mr. Tom Hicks, Vice President of the U.S. Green Building Council about how the COOLWALL® system can best be included into a project’s LEED submission to assure the greatest possibility of credits being granted.

While Texcote believes that COOLWALL® will ultimately qualify for credit under three categories (MR Credit 4.1: Recycled Content 10%, ID Credit 1-1.4: Innovation in Design, and SSC Credit 7.1 – Heat Island Effect: Non-Roof) Tom Hicks believes the best strategy for success at this time would be to apply under two categories. The first of these two categories would be the MR Credit 4.1: Recycled Content 10% (post-consumer content + 50% x pre-consumer content) category. This category is clear-cut and should not pose any issues. The second credit would then be approached through one of the two following strategies (“Route A” or “Route B”).

Using “Route A”, in addition to the MR Credit 4.1: Recycled Content 10%, the second category to be applied for would be under the “ID Credit 1-1.4: Innovation in Design” category. This category allows the appraiser the most latitude of all of the other categories. The energy saving benefits of COOLWALL® as validated and documented in the Department of Energy ORNL report would be important to include in this portion of the submission package.

For the second credit under “Route B”, in addition to the MR Credit 4.1: Recycled Content 10%, the second category to be applied for would be the SSC Credit 7.1 – Heat Island Effect: Non-Roof. This would need to be done in the form of a CIR (Credit Interpretation Request) since the metrics of that category do not provide for the energy saving benefits afforded by COOLWALL®. “Route B” would be more precedent-setting, but probably more difficult as well. Depending on the appraiser assigned, there is still a significant possibility that this could be rejected.

In the case of rejection under either of the two categories above, it was strongly recommended at this stage to pursue the appeal process that the LEED system allows for. At that point, there will be a larger hearing of the application and further supporting evidence such as the ORNL Department of Energy report would be brought into the picture.

Tom Hicks is a believer in the technology and should be useful acting as a facilitator as we progress through the early applications to assure they have the greatest possibility for success. The most important aspect here is to get the first successful application through the system. This will serve as the precedent that will allow subsequent applications to use as a reference to help ensure the granting of credit.

While the EA-1 Credit 1: Optimize Energy Efficiency would appear at face value to be a good fit, Tom Hicks feels that this is actually unlikely to have much chance of success in being granted. He recommends not pursuing this category at this time.

Question 10:
How does COOLWALL® relate to a Wall System “R” Rating?

ANSWER:
COOLWALL® does not work by an “insulation” process and thus it does not have an “R-value” (R stands for resistance). Instead, COOLWALL® reflects the infrared energy from the sun so that the wall does not get as hot in the first place. This substantially reduces the amount of heat that the fiberglass or other types of insulation need to keep out. By increasing Solar Reflectivity in the entire color spectrum, COOLWALL® is reducing surface temperatures and cooling costs.

Question 11:
What are the potential cost savings with COOLWALL®?

ANSWER:
COOLWALL® has been tested by the U.S. Department of Energy’s Oak Ridge National Laboratory to reduce cooling costs by up to 21.9%* (percentage savings are based on DOE study which showed savings ranging from 4.2 – *21.9%).

*Percentage of cooling costs and surface temperature reductions will vary based on color chosen, geographical location, climate conditions, and substrate type. In some climates, there may be a heating penalty. For supporting documentation on cooling cost savings CLICK HERE.

REFLECT-TEC® HEAT REFLECTIVE ROOF / METAL COATING SYSTEM

The TEX•COTE® REFLECT-TEC® Coating System is a revolutionary, field applied, infrared heat-reflective coating specifically designed for metal and tile roof and wall surfaces.

The TEX•COTE® REFLECT-TEC® Heat-Reflective roof coating utilizes infrared heat-reflective technology and state of the art Kynar Aquatec® Fluoropolymer technology, under license from Arkema, Inc., to create a water-based field-applied coating with increased solar reflectance and resistance to dirt, mold, mildew, and other contaminants. This special formulation allows REFLECT-TEC® to reflect infrared heat back into the atmosphere. Since the infrared portion of the light spectrum is invisible, REFLECT-TEC® can provide lower surface temperatures without changing color.

QUESTION 1:
How does the REFLECT-TEC® System compare to traditional acrylic/ elastomeric roof coatings?

ANSWER:
REFLECT-TEC® is specially formulated with industry-leading Kynar® resin and with special heat-reflective pigments. Among other benefits, this combination provides increased Total Solar Reflectance, reduced surface temperatures, superior fade-resistance, and enhanced resistance to dirt pickup, mold and mildew growth.

QUESTION 2:
Does a roof have to be painted white in order to be considered a “Cool Roof”?

ANSWER:
No. Now, with the REFLECT-TEC® System’s heat-reflective properties, increased Total Solar Reflectance and reduced surface temperatures can be obtained in all colors!

QUESTION 3:
How does the REFLECT-TEC® System compare to white roof coatings?

ANSWER:
The REFLECT-TEC® System is actually able to maintain high Total Solar Reflectance values longer than traditional acrylic/ elastomeric roofs, even in white! Other products collect dirt, mold, and mildew over time, reducing their solar reflectance values. REFLECT-TEC®’ s ability to resist these contaminants allows it to maintain superior reflectance values.

QUESTION 4:
Is the REFLECT-TEC® System considered to be a “Cool Roof” product?

ANSWER:
The REFLECT-TEC® System’s Total Solar Reflectance (TSR) values exceed Energy Star and Title 24 standards for steep-sloped roofs in all standard colors and has been rated by the Cool Roof Rating Council (CRRC).

QUESTION 5:
How does the REFLECT-TEC® System reflect heat without changing color?

ANSWER:
The ability of the REFLECT-TEC® System to keep roof surfaces cooler is based on its ability to reflect a much greater percentage of the non-visible portion of the spectrum (infrared) leaving the color relatively unaffected.

QUESTION 6:
Does the REFLECT-TEC® System have limited color choices?

ANSWER:
The REFLECT-TEC® System is available in several visually appealing standard colors. Custom colors are available by special order but may require extended production times.

QUESTION 7:
Can the REFLECT-TEC® System contribute to LEED credits?

ANSWER:
The LEED program includes a credit under the Sustainable Sites category for cool roofs based on their ability to reduce the heat island effect. A cool roof must have a minimum SRI of 29 for steeply sloped roofs in order to be eligible for the credit. The REFLECT-TEC® System meets this requirement in all standard colors.

QUESTION 8:
Is the REFLECT-TEC® System only for use on roofs?

ANSWER:
No. The REFLECT-TEC® System is also the recommended system for metal wall surfaces when a smooth finish is desired. If a textured finish is desired or a heat-reflective finish is desired for wall surfaces other than metal, the COOLWALL® System should be used.

QUESTION 9:
What is the coating procedure for the REFLECT-TEC® System?

ANSWER:
The REFLECT-TEC® System must be applied to a clean, sound roofing surface. Any broken tiles must be replaced, corroded metal treated and spot-primed with METAL-PRIME™, and roof surface patched appropriately. REFLECT-TEC®’s special TEX-BOND™ bonding primer is applied then the REFLECT-TEC® Heat-Reflective Finish.

Tex-Cote

Request a Quote

Type of project?*
Patio CoverSunroomLifeRoomConcreteWindowsDoorsCommercialOther

How did you hear about us?*